Prva Erasmus+ mobilnost u Turskoj učenika OŠ Kistanje

3

U sklopu Erasmus+ KA122 projekta We do training activities with STEM petnaest učenika Osnovne škole Kistanje u pratnji triju nastavnica, koordinatorice projekta Ane Ćato i članica projektnog tima Ivone Rogošić i Katarine Lordanić, bilo je na mobilnosti u Antalyi u Turskoj u periodu od 1. do 7. 5. 2023.

Antalya je smještena na jugu Turske te je glavni grad istoimene regije koji broji oko 2,5 milijuna stanovnika. Uz učenike naše škole na mobilnosti su sudjelovali i učenici iz Rumunjske.

U miješanim timovima proučavali su zakone fizike te na zanimljiv i kreativan način primjenjivali znanja iz STEM područja u izgradnji pokretnog automobila pod vodstvom stručnjaka Vizyone koleji-a.Proučavali su životinjske prilagodbe za održavanje života u ZOO-u te znanja koristili za osmišljavanje izuma koji bi trebali poboljšavali ljudski život.

Posjetili su tvornicu solarnih ploča CW enerji gdje su promatrali proces izrade, slušali predavanja međunarodnih inženjera i educirali se o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije u očuvanju okoliša.

Sva naučena znanja iz područja znanosti, biologije, matematike i fizike objedinili su u primjeni znanja služeći se ICT alatima programa Arduin u izradi robota koji pomažu očuvanju okoliša.

Tijekom mobilnosti posjetili smo mediteransku obalnu regiju, planinsko područje Tunektepe teleferik, povijesni muzej i Muzej lutaka, Duden vodopad, Park Ataturk, Hadrijanov prolaz i Stari Pazar te džamiju u starom dijelu grada i na taj način upoznavali kulturu zemlje te važnost širenja spoznaja, razvijanja komunikacijskih vještina i poštivanje drukčijih svjetonazora.

Ana Ćato, mag.philol. croat.

eu